Linser

Kontaktlinser ger dig en stor frihetskänsla och flexibilitet du antagligen inte känt tidigare. Känslan av att vara rättsynt igen efter att du kanske burit glasögon ett tag. Och dessutom friheten att inte vara begränsad av sina glasögon.

Tänk att starta dagen med att sätta på sig sina ”nya ögon” och se sig i spegeln utan glasögon. Ingen förminskning eller förstoring av ögonen som annars kan kännas lite besvärligt. Eftersom att kontaktlinserna sitter direkt mot ögat tar man faktiskt bort den annars lite jobbiga förändringen med förstoring eller förminskning av bilden. Allt känns perfekt igen!

Kontaktlinser är varken krångligt eller svårt att sköta längre. En del kanske redan provat för några år sedan och upplevde det då lite bökigt. Idag är det otroligt okomplicerat.

För att starta med kontaktlinser krävs egentligen bara ett sunt förnuft och ett synfel.

Resten hjälper din optiker dig med. Nästan alla kan faktiskt bära kontaktlinser utan problem. Ögonen är dock olika på människor och därför behövs det en individuell tillpassning av rätt material och form efter dina förutsättningar. Närsynt, översynt, astigmatisk eller ålderssynt spelar ingen roll längre. Du tillsammans med din optiker diskuterar fram ett lämpligt alternativ för just dina ögon.

Linser är ett bra komplement till glasögon och nu finns linser som passar de flesta synfel. Fråga oss om LinsBoxen, ett bekvämt linsabonnemang där du får linserna direkt hem i brevlådan.

Läs mer om hur du kan prenumerera på linser via LinsBoxen här

Olika linstyper – baserat på bärtid

Endagslinser
Linser som endast används en dag kallas endagslinser. Du väljer den typen av lins om du inte vill lägga tid på hantering av linserna, som rengöring. Efter användandet kastar du linsen och tar en ny nästa dag. Risken för irritation i ögonen minskar i och med att du använder nya linser varje dag. Om du inte använder linser dagligen är det dessutom en ekonomisk fördel eftersom du inte behöver köpa nya linser lika ofta.
 

Veckolinser
Veckolinser kan användas under en till två veckors tid beroende på vad din optiker ordinerat. De är lika månadslinserna på så sätt att de finns i många varianter och styrkor, varför de passar en rad olika synfel. Du rengör linserna med en linsvätska i vilken linserna får ligga över natten. Risken för irritationer är mindre med veckolinser, mycket tack vare den korta bärtiden. Veckolinser finns också i olika material och några varianter går att bäras dygnet runt.
 

Månadslinser
Månadslinser används en månad för att sedan slängas och ersättas med en ny. De är den vanligaste typen av linser och enkla att sköta. Varje kväll ska linserna rengöras med linsvätska vilket gör att de är rena när de ska stoppas in på morgonen efter igen. Månadslinser finns för de flesta synfel och utbudet är stort så sannolikheten att du hittar en lins som passar är stor. En variant av månadslinser går att använda dygnet runt tack vare att de släpper igenom mer syre. Det är viktigt att använda rätt sorts linsvätska som passar just dina månadslinser.
 

Dygnet-runt-linser
Linser som kan användas upp till 30 dagar i sträck, dygnet runt, kallas för dygnet-runt-linser. De kan användas under så långa perioder tack vare att materialet de är tillverkade i, hydrogelsilikon, släpper igenom upp till 6 gånger så mycket syre som vanliga linser. Eftersom du inte behöver plocka ut linserna på kvällen blir det därför nästan som att inte ha några linser alls, med skillnaden att du ser bättre. För dig som har ovanligt torra ögon och svårt att bära vanliga endags- eller månadslinser kan dygnet-runt-linser vara ett alternativ, men det innebär att linserna används som månadslinser och tas ut varje kväll för rengöring och sätts i varje morgon igen.
 

Olika linstyper – baserat på slipning

Progressiva linser
När vi blir runt 40 år drabbas vi av en naturlig synförändring som kallas presbyopi, eller i dagligt tal ålderssynthet. Det innebär att du får svårt att fokusera på saker som är nära, samtidigt som din syn på långt håll fortfarande är bra. En lins som korrigerar presbyopi har en speciell slipning så att du ska se bra på olika avstånd och en progressiv lins gör det möjligt samtidigt som du får en bra ögonkomfort. Om du i vanliga fall använder läsglasögon eller progressiva glasögon är progressiva linser ett bra komplement eller alternativ. Progressiva finns oavsett om du behöver endagslinser, veckolinser, månadslinser eller dygnet-runt-linser.
 

Toriska linser
Att ha astigmatism innebär att du har ett brytningsfel som gör att ögat har olika brytningskraft i olika riktningar. För att se bra med astigmatism behöver du toriska linser. Astigmatism är ofta i kombination med när- eller översynthet och gör att synen blir oskarp både på långt håll och nära håll. Många astigmatiker är det utan att veta om det och det är inte förrän vid synundersökningen som det blir bekräftat. Slipningen på en torisk lins är olika på linsen. Astigmatism är vanligt hos både barn och vuxna.