Ögonhälsa – ta hand om dina ögon

Hos oss får du hjälp att välja det som passar dig och dina ögon bäst!

Vi hjälper dig att skydda och ta hand om ditt viktigaste sinnesorgan, synen. Det finns även mycket som du själv kan göra för att hålla dina ögon friska; som att regelbundet kontrollera ögonen för bland annat Glaukom (grön starr), använda solglasögon som skydd mot UV-strålar, låta ögonen få en paus från skärmen om du jobbar mycket framför datorn och se till att både du och dina ögon får frisk luft varje dag.

Är du yrkesförare? Då bör du gå på årliga synkontroller för att ha aktuella värden för synskärpa, synfält, mörkerseende och färgseende liksom känslighet för starkt ljus. Med hjälp av ny teknik har vi i dag betydligt större möjligheter än förr att exempelvis upptäcka ögonsjukdomar i ett tidigt stadium. Det gynnar dina ögon på lång sikt. Men det gynnar dig även på kort sikt att regelbundet gå på synundersökning. För det händer mycket när det gäller utvecklingen av glasögonglas och linser.

De vanligaste synfelen är:

Myopi, närsynthet – suddigt på avstånd och tydligt på nära håll.

Hyperopi, översynthet – oftast bra och tydligt på avstånd men ansträngande att se bra nära, kan ge trötthet och huvudvärk. Äldre hyperopa personer ser suddigt både på avstånd och på nära håll.

Astigmatism, kallas även brytningsfel – en blandning av synfel, ljuset bryts olika mycket i ögats olika huvudsnitt och ger en suddig, lite tiltad bild på näthinnan.

Presbyopi, ålderssynthet – förmågan att ställa in skärpan för närseende avtar med åren och man behöver haläsglasögon. Den som är lagom närsynt tar förstås av sej sina avståndsglasögon för att se bra på nära håll.Ordination av lämpliga glasögon eller kontaktlinser. Vi dokumenterar resultatet i ett synprotokoll. Är det så att dina ögonbesvär inte beror på att du är närsynt eller översynt, och om vi misstänker att du har en ögonsjukdom, så remitterar vi i första hand till ögonläkare inom den allmänna sjukvården.

Hos oss får du hjälp att välja det som passar dej och dina ögon bäst!

Som BrilliantKund köper du glasögon för 295 kr i månaden. Och med LinsBoxen får du dina kontaktlinser levererade direkt till din brevlåda varje månad.